Günümüzde uygulanmakta olan etkinliği kanıtlanmış pek çok bilimsel boyun fıtığı tedavisi yöntemi vardır. Ancak unutulmamalıdır ki; her hasta ve hastalık farklı tedaviler gerektirir. Seçilecek tedavi yöntemi; hastanın tıbbi durumuna en uygun ve en doğru tedavi yöntemi olmalıdır.
Boyun fıtığı tedavisinden önce, boyun fıtığı nedir sorusunu cevaplayalım; Boynumuzda 7 adet omur kemiği vardır. Bu kemikler arasında da, disk adı verilen kıkırdaklar bulunur. Disk, bir amortisör gibi görev yapar, omurganın hareketliliğini ve darbelere karşı dayanıklılığını sağlar. Bu disklerin anatomik bütünlüğünün bozularak, dışarıya doğru taşmasına boyun fıtığı denir.Fıtıklaşan yani dışarıya doğru taşan disk, omurilik kanalını ve içinden geçmekte olan sinir köklerini sıkıştırır. Böylece hastalık, boyna, sırta ve kola vuran şiddetli bir ağrı ile kendini gösterir. Boyun fıtığı tedavisinde sıklıkla yapılan hata, hastanın sadece tek bir bilim dalının penceresinden değerlendirilerek uygulanacak tedaviyle karar verilmesidir. Böyle olduğunda, kullanılabilir tedavi seçenekleri sınırlanmakta, hatta çoğunlukla hastaya sadece tek bir tedavi seçeneği sunulmaktadır. Bu durumun birçok hastada mağduriyete yol açması kaçınılmazdır. Ameliyat dışı tedavi yöntemleriyle iyileşebilecek olan bir boyun fıtığı hastası bazen gereksiz bir boyun fıtığı ameliyatı geçirmekte ve risk almakta, anatomik yapısında yaşam kalitesini düşüren değişiklikler olmaktadır. Diğer taraftan, mutlak ameliyat gerektiren bazı hastalar ise ameliyatsız boyun fıtığı tedavisi yöntemleriyle zaman kaybetmekte, uzun süre ağrı çekmekte ve hatta, bazen telafisi mümkün olmayan durumlarla karşılaşmaktadır. Böyle durumlarla karşılaşılmaması, boyun fıtığı tedavisinde hem cerrahi hem cerrahi dışı tedavi seçeneklerini sunabilmekle mümkündür.
Merkezimizde, boyun fıtığı tedavisi çok yönlülüğü esas alan bu yaklaşımla yürütülmektedir. Günümüzde bilimsel olarak uygulanan boyun fıtığı tedavisini iki ana başlıkta toplamak mümkündür. Detaylar ve üç boyutlu animasyon videolarımız için lütfen tıklayın.